Granátové jablko

Konzumace

Granátová jablka se rozříznou na čtyří dílky a zrníčka se jednoduše vyloupají, rovnou se jí nebo mohou být exotickou ozdobou ovocných a zmrzlinových pohárů, dortů, salátů, přidávají se také k drůbeži, rybám a grilovanému masu. Granátovník se využívá nejenom pro jeho plody. Z listů se připravuje čaj, ze slupek plodů, kořenů a z kůry se získává barvivo, v lékařství se používá kůra stromů bohatá na taniny a také jeho dřevo je velmi kvalitní, a proto se uplatňuje hlavně v řezbářství.

Jak poznat to nejchutnější granátové jablko?

Když si v obchodě vybíráte granátové jablíčko, nejdříve si pozorně prohlédněte jeho slupku. Musí být hladká, pevná a nepoškozená, jen tak si granátové jablko zachová svou vynikající chuť. Dužnatá mázdra (membrána) mezi zrníčky nesmí být příliš tuhá a nápadná, zrníčka musí být křehká tak, že se téměr rozplývají na jazyku.

A co dělat s lákavýmí zrníčky?

Samožřejmě, můžete je rovnou sníst – ale jestliže hledáte rozmanitost, zábavu a nezapomenutelný kulinářský zážitek, pak jimi zkuste posypat salát, přidat je do ovocných desertů, koláčů nebo pudinků nebo z nich připravte marinádu, polevu, ozdobte jimi různé pokrmy. Přidejte je do palačinek, lívanců, ovesné nebo krupicové kaše, müsli, ovocných salátů nebo zmrzlinových pohárů.

Fotografická ukázka přípravy granátového jablka

Postup přípravy granátového jablka Postup přípravy granátového jablka Postup přípravy granátového jablka

Granátové jabko nejdříve umyjte vlažnou vodou. Po odříznutí korunky (horní části) se objeví struktura granátového jablka ve tvaru hvězdičky.

Postup přípravy granátového jablka Postup přípravy granátového jablka Postup přípravy granátového jablka

Nařízněte slupku granátového jablka vždy v cípech hvězdičky. Do bílého středu zapíchni nůž a jeho pootočením se jablko rozloupne na stejně velké dílky.

Postup přípravy granátového jablka Postup přípravy granátového jablka Postup přípravy granátového jablka

Slupku prohněte směrem ven, vyloupejte zrníčka z připravených dílků do jedné misky, do druhé odkládejte slupku a mázdru (bílá membrána mezi zrníčky). Zrníčka jsou připravena ke konzumaci, jí se celá včetně semínek.

Další způsoby

Co se semínky, vyplivat?

Mnoho milovníků granátových jablek si po celá staletí klade stejnou otázku: „Sníst semínka uvnitř šťavnatých zrníček nebo je vyplivnout?“ No, pravdou je, že to záleží na tom, jak to má každý rád. Ale mějme na paměti, že většina zdraví prospěšné vlákniny, kterou lze získat konzumací granátových jablek, je právě z maličkých semínek. Tak pro udržení denní dávky zdravé vlákniny, křupejme a chroupejme.

©2008 GranatoveJablko.cz
Vytvořilo: OLIVA Webdesign Studio